Hydro Horse Träning Rehabilitering Inridning Preparering  

Vad är Hydro Horse

Hydro Horse är medelpunkten i vår verksamhet.
Man har tagit ett löpband och sänkt ner det i vatten och tillfört jetstrålar. Dessutom har man försänkt hela utrustningen ner i marken så att hästen går ner och upp via 7 m långa ramper. 
Till skillnad från andra hydroterapier är Hydro Horse poolen alltid fylld med vatten och därmed tar man bort ett stressmoment för hästen.
Det är ett effektivt terapeutiskt redskap, som låter hästen träna i en kontrollerad miljö.
Den tillåts där att använda sitt naturliga rörelsemönster och sina muskler på samma sätt som om den vore på träningsbanan och det utan att leder, ligament och senor utsätts för den stress och trauma som normal belastningen medför samt att
slitaget på kotor, knän, rygg och muskler hålls nere.  

Systemet används med framgång inom rehabilitering, men även som ren träning då hastigheten på bandet kan ökas till frisk trav.

Rörelse i vatten är en gammal väl beprövad träningsmetod, där känsliga områden inte belastas särskilt mycket.
Vid vanlig simning belastas skadan inte alls, vilket gör att efter en avslutad simrehabilitering krävs det en längre uppbyggnadsperiod. Och ytterligare en kostsam tid för hästägaren.
Vid rehabilitering med Hydro Horse tränas även det skadade området upp med minskad belastning mot bandet av endast 40-50 % av kroppsvikten.
Detta gör att man kan
korta konvalescenstiden med upp till 50 %, just för att man gör två saker samtidigt, rehabiliterar samtidigt som man bygger upp och stärker.


Placerat vid varje ben sitter det fyra munstycken med jetstrålar som hjälper till att massera och öka blodgenomströmningen i benen.
Dessutom tränar hästen efter ett mer naturligt rörelsemönster, som i sin tur leder till att hästen får en mer balanserad träning. 

I USA används Hydro Horse flitigt av stuterier. Hingstarna och stona tränas upp inför betäckningssäsong.
Det är även vanligt att unghästarna tränas upp inför försäljning.

Hästen kommer även att, efter varje avslutat träningspass, stå i ett ir-solarium med ljusterapi.

Infravärme ökar hästens välbefinnande påtagligt

Hästsolarium är egentligen en stor "röd lampa" som utsprider infrarött ljus (IR), en form av varma strålar. IR blandas oftast ihop med ultraviolet strålarna (UV) vilka är ansvariga för solfärg. Din häst kan varken få färg eller solbränna under ett IR solarium.

Alla levande varelser behöver både IR- och UV-strålar. Vårt behov av UV-strålar är begränsat medan IR eller "värme" behovet, är mer väsentligt för kroppen. För att din häst ska nå det bästa tänkbara resultatet måste dens muskler byggas och tränas upp. Tyvärr får hästen oftast överansträngda muskler och kan inte utföra uppgifterna tillräkligt bra.

Infraröda strålarna ökar blodcirkulationen och dessutom hjälper musklerna att uppta blodsockret mycket snabbare. Din häst kommer att återhämta sig väsentligt snabbare efter en hård träning.

Positiva effekter vid...

Rebecca is Due


Rehabilitering

-Senskador
-Knäskador
-Kotleder, hasleder m.m.
-Frakturer
-Ryggproblem
-Hovskador/-sjukdomar
-Kolik
-Fång
-M.m

Träning

-Ökad kondition
-Muskeluppbyggnad
-Mjölksyraträning
-Variation i träningsprogram
-Mental stimulans
-M.m