Ale Häst Spas Blogg 2009

 Blogg    2008, 2009, 2010, 2011           


 

Då var julen överstökad för många och endast 4 dagar kvar innan det blir nytt år. Tiden går fort när man har roligt :) Som vanligt blir det bara ett nyårslöfte för mig och det är att inte ha några sådana utan fortsätta i samma positiva anda som jag gör, fast ännu mer ;)

Det har varit lite "skiftbyte i bregottfabriken". Islänningarna Spec, Naela och Vidar har styrt kosan tillbaka till Falkenberg och lämnat över sina boxar till Ginna, Tenór och Höfði, även de 3 små isländare. Ginna och Tenór är ganska vana spabesökare medans Höfði är här för första gången.
Errol är tillbaka för ett par veckors träning medans hans familj har det skönt någonstans i solen.

Örnen är startanmäld till Täby den 3e,får se vad vädrets makter säger om det. Kanske får stanna hemma om väglaget är alldeles för dåligt.

Och på tal om väder så bjuder jag idag på en klassiker:

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder."

Susanne

2009-12-27


 

Vi på Ale Häst Spa önskar alla en

God Jul & Gott Nytt År

 

 


 

Arnfinn Lunds lilla sto, även den utan namn än så länge, anlände vid 14-tiden i lördags. Resan hade gått bra och hon såg ut att ha tagit det bra. Naturligtvis har även hon fått sig ett tillfälligt namn och kallas för "Lollo".

I går var jag i Stockholm på föreläsning med Peter Forssberg, chefsveterinär inom STC och SG, samt att vi fick en stund med Skandinaviens officiella handikapper,
Pam Cordrey. Detta var det sista momentet i proffstränarkursen, som i själva verket hölls på Wången under november månad. Nu ska det bara in ett papper till förbundet innan jag till årsskiftet uppgraderar min licens till proffslicens. Kul och mycket skönt att ha klarat av denna kurs :)

Islänningarna från Falkenberg, Spec, Naela och Vidar, har kommit in i vattenträningen riktigt bra. Spec har varit här förut och gick ner i poolen som om det vore igår.
Jor från Östersund joggar på i vattnet.  Han tar träningen högst seriöst och har blivit en piggelin.

Travarna Anton, Tova och Victory kämpar på med sitt som i god ordning.

Alla galoppörerna, förutom Örnen, vintervilar från tävling. Tränas gör de men inte på banan som de gör under säsong.

Tänkte avrunda med ett julklappsrim som någon säkert kan få nytta av :)

"Här får du nått väldigt stort, den kan springa väldigt fort. Mycket bra o kul att ha, hoppas du blir väldigt gla."

Susanne

2009-12-17


 

Ibland känns det som det kan va lite PRO-varning när man hela tiden tjatar om hur fort tiden går och hur dåligt väder vi har i den här delen av landet :)
Men vad va bättre förr egentligen? Ja det kan man fråga sig. Hade nu varit förr så hade jag inte vid det här laget fått träffa på alla underbara hästar och trevliga människor som jag nu får träffa. Klurigt va ?!

Imorgon lördag anländer fullblodsstoet från England. De beräknas komma vid 12-tiden. Stoet, vars namn jag inte vet än, ska liksom "Nonno", övervintra hos oss för inridning innan hon ska till Arnfinn Lund i träning på Övrevoll /Oslo.

Eva-Karin från Falkenberg lämnar 3 st islänningar vid 11-tiden medan Kraftur och Mozaik åker hem över jul och nyår och kommer tillbaka för en längre vistelse den 4e resp. 6e januari.

Förövrigt flyter dagarna på bra även om jag ibland tycker att de forsar fram :) men det är kul med mycket jobb och så mycket olika slags hästar.

Susanne

2009-12-11


 

Fille och "Nonno" fann varandra snabbt.

Lilla galoppisen från England, som inte har fått något officiellt namn ännu men som vi kallar för "Nonno", landade tryggt och säkert på utsatt tid i går kväll. Han är en halvbror till årets häst på Övrevoll, "Chicken Momo". Han hade tagit resan väldigt bra men var naturligtvis trött. Idag fick han gå ut och leka med sina nya kompisar, Phyxius, Mikkelangelo och Milles Victory. Även detta gick bra och de fann varandra väldigt fort.

Sir Henry var på "drop in-träning" idag efter ett par veckors uppehåll. Han var lika snygg och ståtlig som förra gången han var här. En sån utstrålning är få förunnat.

Susanne

2009-12-08


 

Tack alla som gjorde glöggkvällen igår till en supertrevlig kväll !!!

Nu uppdatering.....

Midnight Eagle tog sistapengen på Täby sist och är startanmäld till Täby nu igen på söndag. 
Kaut lämnade över sin box igår till sin pappa Kraftur som ska igång igen efter en väl förtjänt vila. Alltid lika roligt när gosemästaren e på besök.
Mozaik, även kallad Hobbe, följde med oss hem ifrån Stockholm. "Hobbe" är en mycket trevligt ridhäst som ska igång efter skada.

Ytterligare en häst e på väg ifrån England till oss. Ett eng. fullblod som blir 2 i januari anländer vid midnatt. Ska vara hos oss för inridning en bit in på våren. Senare i veckan kommer det ytterligare ett fullblod från England och även den ska övervintra hos oss för inridning.

Idag hade vi besök från Finland. Ett veterinärteam som var verksamma i deras motsvarighet till vår ATG-klinik. Höll mestadels på med travhästar. De hade valt ut 5 st rehabiliteringscenter runt om i Europa som de skulle göra studiebesök på och Ale Häst Spa var ett av dom. Det tycker vi värmer bra nu i kylan :)

Susanne

2009-12-07


 

En mycket bra ritt av Charlotta Ericsson på en superhäftig Dunaroni, resulterade i en mycket god 3e placering på Övrevoll igår.

Idag går kosan mot Stockholm för start med Midnight Eagle på Täby i morgon.

Susanne

2009-11-28


 

Svensk höst är inget man längtar efter. Det lustiga är att man alltid lyckas glömma bort hur det var förra hösten. Regn på tvären och isbitande vind tillhör numer vardagen. Vi får väl hoppas att det kan bli ett fint snötäcke denna vintern. Fast statistiskt sett är det för mycket att be om.

Vinter och Jultider innebär mycket jobb för oss på spat. Det är den roligaste tiden på året, då variationen på hästraser är som störst. Många passar på att skicka hit sina hästar för att kunna passa på att smita iväg till värmen, utan att deras hästar blir avställda.

Vi har fått långväga besök från England, vilket är riktigt roligt att de skickar sin häst ända hit för att rehabiliteras. Det är en 5-årig arabhingst, Affar, som är galoppör. Han kommer att stanna hos oss de närmaste månaderna.

Gormgården i Östersund har lämnat hit sin Jor för uppträning och byts ut mot en stallkompis i jan. Kná har tillbringat nov här för uppträning inför nästa års premiering. Hon löstes av under söndagen av stallkompisen Kaut (res för stavningen). En lite söt isis-tjej som dessutom är Krafturdotter. Roligt att se likheten dom emellan.

Magica är ett halvblodsto som är på kortvisit innan hon går in i aveln.

Åringarna (Fille, Micke och Victor) jobbar på med sina respektive mål.

Idag är det dags för Dunaroni att mäta sina krafter på Övrevoll. Extra spännande nu när han har börjat hitta tillbaka till formen. Dessutom har han sin favoritryttare på ryggen, Lotta Ericsson som rider tillsammans med proffsen för första gången. Håll tummarna!

För närvarande är det fullt på spat och verkar förbli så Januari ut, men tveka inte att höra av er, det kan bli avbokningar!

 

Svenne

2009-11-17


 

Tid går fort sägs det och jag håller med. Nu börjar det närma sig 1a advent och allt som hör där till.

Glöm nu inte bort att anmäla till traditionsenliga "Glögg Afton på Spat", på 2a advent den 6/12, 16.00. Gör det helst per mail.

Livet på spat går sin gilla gång. En hel del nya namn och en del gamla har det blivit de senaste veckorna.

Galoppåringarnas (Phyxius och Mikkelangelo) invänjning av sadel och ryttare, går över förväntan. Dom är jätte samarbetsvilliga och positiva.

Lilla "Milles Victory" försätter sin inkörning med tömmar och går framåt i utvecklingen.

Två nya praktikanter (Amanda och Ida) har varit hos oss i snart två veckor och lämnar oss i helgen.

Svenne

2009-11-12


Sista praktikdagen för Sara och Moa är till ända :( Det har varit 2 väldigt givande och roliga veckor. Ni förgyllde verkligen vår vardag :) och jag hoppas att ni kommer tillbaka när det är dags för nästa praktikperiod.

Susanne

2009-10-30


 

I dag står det Åby på schemat. Sara ska få följa med och köra Tova och själv tar jag Anton på en tur på styrkebanan i Balltorp.

"Cebbe" tar till sig träningen väldigt bra och Errol har förstått fullt ut att solariet är supernice.

Oldenburgaren "Fidde" är en av drop-in-hästarna som kommer i kväll.

Förövrigt är det full fart med det mesta och jag önskar ibland att dygnet borde ha några timmar till ;)

Susanne

2009-10-29


 

Vi har 2 extra par händer här på spat nu. Sara och Moa från Åby Travgymnasium är här och gör sin praktik, två veckor totalt.

Nya hästar har hittat hit. Errol en stor halvblodsvalack är här för igångsättning efter skada. Ceybitz ett annat halvblod, dressyrhäst, är här av samma anledning. MikkelAngelo har anlänt för inridning och kommer att övervintra hos oss. Ponnyn Caruso är här igen några dagar för miljöombyte och avslappnande träning.

Dunaroni kom med till Klampenborg/Danmark på lördag bricka ett och 1800 m på en troligtvis mycket blöt och tung gräsbana.
Midnight Eagle kommer att komma med den 6e på Övrevoll, 1100 m DT.

Susanne

2009-10-27


 

Dunaroni kom tyvärr inte med till Jägersro den 25e men jag hittade ett ganska bra löp på Klampenborg i Danmark den 31e så vi får väl hoppas att kommer med där istället.
Midnight Eagle startanmäls till Oslo på fredag. Troligtvis kommer inte han heller med till den 30e men får då förtur till nästa anmälan, vilket blir till den 6e i så fall. Även det till Oslo.

Nya hästar har kommit in till oss. "Cebbe" ett halvblod som ska rehabba sig ett litet tag och Errol, också det ett halvblod, som ska vara här för igångsättning efter skada.
Ponnyn Karuso kommer ikväll för att stanna under höstlovet.

Susanne

2009-10-22


 

Kommer ni ihåg Pia som var hos oss i våras? Den rara lilla fuxen ifrån Norge. Hon som hade fastnat i staketet och skadat sig allvarligt VB, som ägarna klamrade sig fast i och ville ge alla chanser att försöka bli bra trots att veterinärerna dömt ut henne. Pia är en sån typisk häst som sätter sig rakt in i hjärtat, glad och positiv hur jobbigt det än kunde vara ibland. Hon jobbade i poolen 2 gånger om dagen till att börja med samt att vi promenerade med henne för hand flera gånger per dag. När det var dags för Pia att åka hem och fortsätta sin rehabilitering hemma i Norge efter 3 månader hos oss så hade hon kommit så långt att hon, ifrån att ha varit utdömd av veterinär hade fått prognosen både som avelssto och promenadhäst av veterinär.
Under sommaren har vi fått uppdateringar med jämna mellanrum av Pias ägare om alla framsteg hon gör i sin rehabilitering. Det sista vi fick var för ett par veckor sedan där det berättas att Pia numera även tränas med ryttare. Hon är fortfarande lite stel i kotan ett par steg ur boxen innan det släpper men går därefter haltfritt. Sådana här uppdateringar gör oss superglada och det är bl.a. sånt här som gör att man älskar sitt jobb så mycket som man gör :)

Susanne

2009-10-15


 

Kallt är bara förnamnet. Och då är det här bara en början av det som komma skall :S Konstigt att det ska bli en sån chock varje år. Det är ungefär lika med när den första snön kommer och det på löpsedlarna alltid varje år står "Snökaos på vägarna" eller "Snön överraskade oss alla." Det borde inte vara så överraskande egentligen då vi faktiskt, nu för tiden, har tillgång till femdygnsprognoser både på TV och internet. Och oftast så stämmer de faktiskt ganska bra med verkligheten.

Dagarna här på spa´t flyter trevligt vidare. Hästar badar på löpande band och torkar skönt i solen som alltid lyser i ena hörnet här i Ölanda. :) :) :)
Lyser gör också Biolighten för fullt med mycket goda resultat.

Vår fina lilla häst Lantell, även kallad "Lasse" är nu ute till försäljning. "Lasse" är e. Landor S och har ett fullblod till mamma. En oerhört trevlig och välriden häst med en mycket positiv inställning till livet. Han är utbildad LA/MSV dressyr, är klar för 120-130 hoppning samt att han även har provat på terränghinder med betyget MVG.

Skulle kunna gå hur långt som helst med rätt ryttare. En komplett ridhäst i mina ögon. 165 cm, 9 år, friröntgad, fullt frisk och i full kondition. Bör ses om det är så att det är någon som letar häst. Ring eller mejla i så fall för mer information.Galoppsäsongen börjar lida mot sitt slut. Siktet är inställt på höstfinalerna i november månad på Övrevoll/Oslo innan vintervilan. Nästa häst ut blir Dunaroni, om han kommer med, på Jägersro den 25:e och efter honom är det Midnight Eagle som ska ut och pröva lyckan i Oslo den 30:e.

Susanne

2009-10-12


 

Det är en hel del nya kunder som har hittat till oss nu i höst. Och naturligtvis "gamla" också som är tillbaka efter sommaren. Väldigt roligt tycker vi att det är :)
För att nämna ett par så har vi t.ex. Sir Henry som kommer "drop in" ett par tre dar i veckan och Caramia som har preparerat sig inför inridningen som komma skall.

I veckan kommer det en blivande galoppör för inridning som ska stanna över vintern för att senare hamna i proffsträning hos Arnfind Lund på Övrevoll i Oslo.

Platsmässigt så börjar det tryta. Boka i god tid för att verkligen veta att det finns plats. "Drop in"-kunderna behöver inte vara ute i lika god tid som de stationära då vi oftast kan lösa det väldigt smidigt med drop-in-tider. För er som har stallboken och glömt av eller missat, så vill vi bara påminna om att ni har 10 % på priset vid ett tillfälle. Gäller tom 2009-12-31.

En annan liten uppdatering är att årets höskördar generellt sett, med naturligtvis undantag, har en mycket lägre proteinhalt än förra året. För att komma rätt i balansen så kan det vara lämpligt att tillföra protein på ett eller annat sätt, framför allt till fölmärrar, unghästar och tävlingshästar.
Vi här på spa´t har garderat oss med höanalys och olika sorter av Åsebro foder inkl. svarthavren som i sig själv har en högre proteinhalt än den vanliga vithavren.

Svarthavre och Åsebros sortiment har en del återförsäljare i landet, däribland oss. Gå in på Åsebros hemsida för att se var i landet Din närmaste återförsäljare finns.

 

Susanne

2009-10-06


 


Foto: hestefoto.no

Idag vad det dags för Fly Away att starta i Oslo. Senaste tiden har han brottats med hovproblem och har rehabat flitigt i poolen. Ikväll var problemen som bortblåsta. Som lägst handicappad häst gick han in och ställde till det för spelarna och vann till 16 ggr pengarna. Lotta Ericsson red och gav honom en perfekt resa.


Foto: hestefoto.no

Ett stort grattis till Lotta och Magnus Johansson som fick sin första vinst i karriären med sin Power within you (aka. Lola).
Hon har varit en flitig spagäst i uppbyggnadssyfte.

 

 

Svenne

2009-09-03


 

Resultat ifrån gårdagens övningar på Åby. Granbergs Power charm såg väldigt bra ut hela löpet i ledning, blev tyvärr utnosad över mållinjen och slutade 2a.
Jeanettes, Högstenas Farsad låg sista par invändigt fram till upploppet och spurtade därifrån till sig en 4e plac. Såg också riktigt fin ut.

Igår var det även hinderträning ute på galoppen i Säve. Med oss ut hade vi med Dunaroni, Fritz Zaid, Fly Away och Lottas, Rainbow Barrel. Lotta fick känna på att hoppa Dunaroni, känns bra om hon får göra det i och med att det blir hon som får debutera honom på hinder. Fritz fick också prova på hindren. Han tyckte att det var roligt när han väl tordes prova. Gick bättre och bättre för varje språng. Kan bli bra med tiden. Fly Away gick ett vanligt jobb inför start på torsdag. Kändes riktigt bra och på hugget. Lotta var supernöjd med "Barbro" som även hon fick prova på hindren. Hoppar mycket bra men blir lite för på och stark. Tyckte det var lite för kul helt enkelt.

Susanne

2009-08-28


 

Nu börjar sommaren nå sitt slut, tyvärr, och folk och fä börjar vakna till liv igen efter alla semestrar. Skolan, arbete, träningar av alla dess slag är i full gång igen. Samtidigt som många tycker att de vill ha semester jämt så tycker faktiskt jag, som inte har nån semester, att det är väldigt skönt att det återgår till det normala igen. Allt är öppet som det ska och personer i fråga är på plats när man behöver få tag på dem.

Hästar har tillkommit på spa´t. "Bokke", ridtravare från Lindometrakten. Rainbow Barrel, "Barbro", är här på en liten visit för att ladda batterierna mellan löpen och spara lite på sina fötter (fullblodsfötter kan bli ganska tråkiga en bit in på säsongen.)

Susanne var här igår för första gången med sin dressyrhäst Kiro från Kollanda. Det gick jättebra och han tyckte att detta var riktigt kul och skönt samt att solariet var en riktig höjdare.

Ingemar Granberg har två hästar till start på Åby ikväll, hans nytillskott Thuram och spakändisen Power Charm. Även Jeanette Svenssons Högstenas Farsad startar i kväll. Vi håller tummarna för god tur till er alla.

Susanne

2009-08-27


 

En 5e, en 6e och en 7e plats blev det på Jägersro i söndags. Klart att man hade hoppats på mer men det är tufft och svårt att vinna på Jägers. Hästarna förövrigt har jag inte så mycket att säga om Fritz som tog en 5e peng, gjorde det bra och han visade att han efter sina hovproblem är på väg tillbaka. Han behövde löpet och tyckte att det var roligt. Midnight Eagle var för första gången på den banan och fick även för första gången känna på Jägersros fruktade sprut. Vet inte vad det är för sand de har i Skåne men hård e den i alla fall. Lilla "Örnie", som är van sen tidigare att ta fronten fick sig nog en liten smärre chock när det sprutade sand på honom efter start så han "stannade" till lite, vilket du inte har råd att göra på 1200 m, och tappade då aktionen en smula. När han sen som sista häst in på upploppet fick fritt spår kunde han med en superfin avslutning spurta till sig en 6e plac. Tyvärr första placeringen utanför pengarna men jag är så nöjd man kan vara med honom ändå, strålande fin form och skötte sig exemplariskt. Dunaroni låg med bra i löpet hela vägen förutom att han fick gå i 5-6 spår hela vägen runt första sväng. Tyvärr är det inte ovanligt att det blir så när man har startspår 9. Lotta som red hade 3 alternativ, tokrida till front, backa ner bakom eller ligga kvar. Jag tyckte hon gjorde allt rätt i löpet. Det var första gången för "Ronny" ut på 2400 m så alternativ 1 hade tagit för hårt på krafterna. Att backa ner är uteslutet med honom då han i ett sådant läge blir fruktansvärt sur och lägger ner verksamheten. Han avslutade godkänt men ska kunna prestera bättre på den distansen i framtiden.

Spökmajoren har åkt tillbaka hem medans Jens Larsens Nahgahrash water har tillkommit. Då vi ändå hade en foderleverans till Åby idag så passade det bra att på   tillbakavägen ta vägen om Balltorp och Bo Falsig och plocka med oss honom hem. "Nagge" som han kallas kommer att stanna hos oss en månad till att börja med.

Felicia Winall, även hon travhäst, är tillbaka på sina "drop in" träningar 2 gånger i veckan. Montéhästen Shiva Dragon, som bodde hos ett par veckor i våras är också tillbaka, fast på "drop in" den här gången. Jeanette Svensson har börjat komma med sin Run for victory, hon var 3a på Åmål i fredags. Kul!
En annan "drop in"-häst är bl.a. gymkhanaponnyn Nicky, som förresten var med i Frankrike nu i juli och tävlade i EM och slutade 5a. Grattis!!!

Susanne

2009-08-11


 

Spökmajoren har kommit in i det här med vattenträning riktigt bra, och kul är det också!
Tova var på Åby i tisdags igen för ytterligare ett träningspass med David. Även denna gången skötte hon sig som en pärla. Anton fick stanna hemma denna dag och träna på bandet i stället.

Var på galoppbanan i Säve och gick ett litet jobb med hästarna som ska starta på söndag. Johanna Grindal mötte upp för att rida Fritz, då hon ska rida honom i löp på söndag. "Ronny" hade en ny ryttare på sig som vi fick med oss från Åby i tisdags. Ellinor, som rider en del monté och vill utveckla sin ridning lite mer.
Det är alltid kul med nya människor och nu när det fungerade så bra för och med henne, så lär vi säkert träffa henne fler gånger.
Själv red jag "Örnen" som kändes hur fin som helst.

Susanne

2009-08-06


 

Nu är vi äntligen tillbaka efter några veckor helt utan internet. Pga. byte av bredbandsbolag fick vi ett glapp där vi stod utan uppkoppling.

Travhästarna Milles Tova och Milles Anton var för första gången på Åby i torsdags. De skulle bara få åka in och se sig lite om och upptäcka att världen faktiskt är större än de trodde. Tova skötte sig exemplariskt och var väldigt fokuserad på sin uppgift. Man kunde absolut inte varken se eller tro att hon överhuvudtaget har varit bakrädd och något mentalt instabil som hon faktiskt var när hon kom till oss i höstas. Ägaren och uppfödaren Alf Petersson var också på plats och fick beskåda denna trevliga syn.
Anton däremot var precis färdig med sitt mentala träningspass på stora banan när Alf kom. Lika bra var väl kanske det då Anton fick för sig att allt som fanns runt omkring honom var stora lejon som troligtvis skulle äta upp honom. Allt var farligt och all mental träning som gjorts var som bortblåst. Men de stunder han travade utan att lejonen dök upp så såg han superfin ut. Det är väl bara att fortsätta att åka in till Åby ett par dagar i veckan så kommer väl troligtvis lejonen sticka till skogs en efter en tills alla är borta. Båda hästarna  kördes av David Wulcan

I dag hade vi en ny kund på besök för att prova på vattenträning. Det var Björn Hultmans Spökmajoren, som vi träffade på på Åby i torsdags. "Spökis", som han kallas, dras bl.a. med gamla gaffelbandsskador. Med vattenträning i Hydro Horse får han ett skonsamt träningspass, samtidigt som han får arbeta ordentligt med hela kroppen utan att det sliter på leder, senor och ligament. Kanonbra tyckte både Spökis och ägare Björn som bestämde sig för att lämna kvar Spökis i en vecka för att senare enkelt kunna byta ut ett eller ett par träningspass i veckan mot den skonsammare vattenträningen.

Susanne

2009-08-02


 

Helgen har varit hektisk. Under lördagen åkte de tre ponnierna, Larry, Wendy och Lady hem till Uddevalla. Ägarna var mycket nöjda med vad som hänt under dessa veckor.

På söndagen var det dags för galopp i Göteborg och givetvis var vi med. Fritz var ute på 2100m, men var inte nöjd med underlaget, gick tidvis bra men vill ha parkettgolv.
Nyförvärvet Midnight Eagle visade att han gillade att löpa. Efter lite problem genom kurvan, där han tappade lite, spurtade han upp sig och hann nästan fram till en vinst. En 2:a plats blev det. Rolig start för nya hästägarkonsortiet Örnästet.


GRATTIS, GRATTIS,GRATTIS
till Lotta Ericsson som vann sin andra raka med spakändisen Rainbow Barrel.

Efter löpsdagen fick vi skynda hem för att ta emot hästar. La Miro, har kommit långväga från Karlskrona. Även Björk fra Fårup kom för 1 veckas fångrehabilitering.

Galopptränare Catharina Vång, från Uppsala, kom förbi efter dagens tävlingar på GBG Galopp och lämnade Red Hot Mama för rehabilitering i två veckor.
Catharinas träning Fish Called Johnny, vann Ale Häst Spa handicap den 21/6 och hon var inte sen att utnyttja premien på 10 fria dagar hos oss på spat.

 

 

Svenne

2009-07-14


 

 

GRATTIS!!!!!!!!!!!!!!


Lotta Ericsson red sin egen Rainbow Barrel
till vinst, den 25/6 på Övrevoll Galopp

Svenne


 

Äntligen har vi uppkoppling på vårat internet igen. För tillfället i alla fall. Har haft en del problem med att det "hoppat" ut och in. Nätansvarig har gjort vad de kunnat men fortfarande inte lyckats lista ut varför. Men just nu fungerar det som det ska, så då passar jag på att uppdatera lite.

3 st. ponnys, Little Larry, "Lady" och Wendy, från Uddevallatrakten är här för vattenträning. De verkar tycka att denna form av träning är supertrevlig och skön i värmen som vanligt.
Mara från Lind stannar ytterligare 6 veckor då hovbensfrakturen behövde lite längre tid på sig än vad de hoppats på. Den hade läkt bra men inte fullt ut. Mara förövrigt mår strålande och njuter av livet.
Milles Tova börjar få såpass god kondition så att det snart kan bli dags för ett lätt jobb på Åby. Milles Anton har verkligen landat efter kastrationen och är riktigt samarbetsvillig nu.

En ny galoppör har kommit in i min träning, Midnight Eagle. Han är en 4 årig valack som har gått i träning hos Malle Smith på Täby. Superfin häst som Malle och hennes personal har gjort ett jättebra jobb med. Trevlig att ha att göra med och jättefin och rida. KUL! Ska bli spännande och se vad han kan åstadkomma på banan. Startar på söndag tillsammans med Fritz Zaid ute på Säve. Hoppas på framskjuten placering på båda naturligtvis.

Ikäll är det start på Övrevoll/Oslo med Dunaroni. Har tränat väldigt bra det senaste. Hoppas på en framskjuten placering.

Susanne

2009-07-09


 

Ny vecka och solen skiner äntligen på oss igen. Gårdagens tävlingar på Göteborg stryker vi ett streck över för den dagen har aldrig hänt. Dunaroni blev påriden från var sitt håll direkt efter start och Fritz klantade startboxpersonalen till så han blev struken pga. startboxvägran. Det är som sagt bara att bryta ihop och komma igen. Båda dessa är anmälda till Jägersro den 4e och Fly Away startar på Övrevoll/Oslo på torsdag.


FISH CALLED JOHNNY med MANUEL MARTINEZ vinner
Ale Häst Spa-handicap över 2100 gr. Foto: Stefan Olsson.


Ale Häst Spa handicap var vårt sponsorlöp för dagen, över dryga 2100m. Det vanns av Catharina Vång tränade Fish Called Johnny riden av Manuel Martinez. Grattis!!!

 


Söndagens tävlingar inleddes med en arablöpning för amatörryttare. Charlotta Ericsson öppnade friskt i sadeln på sexårige fuxhingsten Schicago. Taktiken lyckades och den Claus Jensen höll undan med knapp marginal före fint avslutande Manuel och Milord. Det här var Schicagos första seger i karriären.

Bild och text : Stefan Olsson

 

Dock ett stort grattis till Lotta Ericsson som red "spakändisen" Schicago till vinst för Claus Jensen och Natalie Budde. Grattis allihop!!!

Mara från Lind gör framsteg i sin vattenträning, ska på återbesök hos veterinären nästa vecka för att röntga hoven och se om frakturen nu är helt läkt. Vi får hålla tummarna!
Pia har snart varit här sina 3 månader som var sagt och har faktiskt blivit riktigt skaplig. Från utdömd till i dagsläget promenadhäst är en bra prognos med hänsyn till hennes skada. Hon ska på ett återbesök till innan hennes visum går ut och åker tillbaka hem till Norge.
Idag får vi in en häst för fortsatt igångsättning som ska vara jobbig att rida och inte värst samarbetsvillig. Målet med denna är att få den samarbetsvillig i ridningen och mentalt stabil.

Susanne

2009-06-22


 


Szuma nosar ut Dunaroni (t v) Foto: Stefan Uppström

Trötta, frusna, oerhört blöta och leriga avslutade vi dagen på Strömsholm. Det regnade konstant i tre dagar och utmynnade i något som kunde liknas med gyttjebrottning. Jag fick skrapa leran ur ansiktet på Dunaroni efter löpet och ryttarna var täckta dom med.
Dunaroni prickade starten perfekt medan Fritz Zaid inte riktigt förstod vad som hände. Ingen av dom har provat flaggstart tidigare. Fritz trampade av sig en sko i starten och fick därmed det lite sämre fäste.
Båda låg med bra större delen av löpet. In på upploppet halkade Fritz mest runt och hade stora problem att ta sig framåt. Dunaroni däremot fick gott om fäste och utmanade ledaren i en tuff upploppsstrid som han tyvärr förlorade med ett huvud.
Efter ombyte till torra kläder, pålastning av hästar och halva resan hem, började värmen återkomma till kroppen.
Med en 2:a och en 6:e plats i en triolöpning i bagaget, blir resan hem så mycket lättare även om man fått utstå en del under dagen.


Dunaroni med Rebecca Colldin, Svenne träcker. Foto: Robert Kunst


Skan Skan och Johanna Grindal Foto: Rubert Kunst

Skickar även stort grattis till Pia Höiom och Johanna Grindal för vinsten med ("spakändisen") Skan Skan i SAHF´s stora pris. Johanna gav Skan Skan en perfekt löpning och han vann lätt med 2 längder.

Svenne

2009-06-15


En vecka har gått sen sist. Dagarna flyger iväg och sommaren lyser med sin frånvaro.

En del av "drop in"- hästarna under veckan är bl.a. Felicia Winall, Milles Tempo, Tina Blaze, Jolly, Yrja, Lady Teemer, Woodie, Garri, Solfari, Jensen, Regenta, Pippilotta, Dottla, Prinsen och Falur som kommer idag för andra gången denna vecka.

Andri frá Feti kom igår för träning efter ett par tuffa tävlingshelger och inför SM. Garri och Solfari stannade också kvar för träning över helgen efter "drop in"- besöket.

Vi vill också passa på att gratulera alla som vann presentkort till oss under tävlingsmeetinget ute på Säve 29-31 maj.

Starterna på Göteborg Galopp den 7:e har vi lagt bakom oss. Det var en sån där dag man helst vill glömma. Hästarna var det inget som helst fel på. Gjorde vad de kunde för dagen men för Dunaroni vart det som väntat alldeles för kort distans och Fly Away hade tyvärr fel jockey, för honom, på ryggen. Var inte alls nöjd med hans styrning och var minst sagt missnöjd med hur han red Fly.
På lördag bär det iväg till Strömsholm för tävlingar på söndag. Dunaroni ska tillsammans med Fritz Zaid  prova på den lite knixiga strömsholmsbanan i triolöpningen över 2100 m. Dunaroni rids av Rebecca Colldin, triospecialisten, och Fritz rids av Lisa Magnusson, lärling hos Alex McLaren på Täby. Förutom detta rids bl.a. det anrika Grand National och Champion Hurdle.

Susanne

2009-06-11


 

Travhästarna Milles Tova och Milles Anton utvecklas väldigt bra. Tova varvas med körning, ridning och vattenträning och är snart redo att få öka på tempot lite framför vagnen. Fortsätter hon att samarbeta i samma takt som hon gjort nu det sista så kan det kanske bli kval i slutet på sommaren. Anton har repat sig bra efter kastreringen och är igång och jobbar fullt igen med både vattenträning och vagn.
Vår norska vän Pia jobbar på med sin rehabilitering. Igår fick hon småjogga lite på bandet för första gången och tyckte det var helt ok.
Islänningen Mara från Lind hade besök igår av sin ägare. Mara är en häst som verkligen njuter av denna form av rehabilitering och träning, hon tar till sig träningen oerhört bra.
Travåringen Milles Victory och galoppåringen Phyxius har accepterat vattenträningen och tycker att det är både kul och skönt.
Även Fritz har varit nere i poolen och provat på vattenträning utan några som helst problem.

"Drop in" - hästarna har ökat en del för säsongen. De varvar den vanliga träningen och tävlingarna med ett pass i poolen allt i från var tredje vecka till två gånger i veckan. "Drop in" - hästar för dagen är Pippilotta, Regenta, Dottla och Prinsen.

Susanne

2009-06-05


 

Lopp 3 och lopp 4 blir det för Fly Away och Dunaroni på Söndag. Båda är nämnda i tipset men det är mycket som ska stämma under dessa enstaka minuter.
Fly Away står bra till i löpet, bricka 3 och Rafael Schistl på ryggen. Ska bli väldigt intressant och se vad han kan göra med "Gösta Flygare". Dunaroni fick bricka 10 på 1200 m, inte supernöjd med det men det kanske kan gå ändå. Innerspåren är dåliga i svängen så ytterspår runt svängen kanske kan va lite fördel trots allt. Rafael De Oleviera rider.

I tisdags var vi i Malmö och hämtade en ny galopphäst som ska vara i min träning. Några spakunder, som mestadels har travhästar till vardags har köpt denna. De tyckte att det skulle vara roligt att prova på något nytt. Hästen vi hämtade är en startklar 6-årig valack som heter Fritz Zaid.

Susanne

2009-06-04


 

Sol från en klarblå himmel och ca 25 grader, vad mer kan man begära? :)

Ytterligare en helg har passerat och vi är nu inne i juni. Tävlingar på alla håll är fullt igång. Vestur hade 3 dagars meeting i helgen ute på Säve. Inga rapporter därifrån än så länge ifrån några spakändisar. Mejla gärna era resultat och poäng om ni vill, så lägger vi ut det här. Gäller ALLA kunder oavsett gren.

Rainbow Barrel har varit ute och sprungit igen. Hon tog en klart godkänd 5e placering på Övrevoll/Oslo i fredags. Och är startanmäld till Göteborg på Söndag den 7:e juni.
Andra spakändisar som är startanmälda till Göteborg är Dunaroni, Fly Away, Rebel Heart och Navigation.

Susanne

2009-06-01


 

Helgen är över och vardagens bestyr går sin gilla gång. Låter kanske lite tråkigt i lösryckt ensamhet, men det är det faktiskt inte.
Skan Skan är tillbaka på enveckas träning, efter segern på Jägersro. Padua och Rainbow Barrell stannar några dagar. Pia går framåt i sin takt.
Islänningarna Mara och Lyngros har funnit sig helt tillrätta och myser mest hela dagarna, bägge älskar sin träning.

Verksamheten är i full gång även på helgerna och diverse äventyr hinns med.

Fly Away och Susanne i ledvolten på Göteborg galoppPå söndagen var det årspremiär på göteborg galopp, med flera "spahästar". Vår egen Fly Away var ute och sprang mot, Lotta Ericssons Rainbow Barrell och Claus Jensens Navigation. Ingen av dom gillade den tunga kurvan och kanske minst av alla, Fly Away som trampade av sig en sko där. Alla tre gick fint på upploppet, Fly Away snabbast av alla som spurtade upp sig till en 6:e plats av 14 startande. VG på alla tre.

 

 

 

Ale Häst Spa Cup vanns av Jane Olin tränade Red Hurricane.

 

 

 

 

 

 

Även Owners Bisquits var ute och luftade sig för första gången i år, resultatet blev en godkänd 8 plats, 1 1/2 längd bakom pengarna.

 

Isabella Johansson och Pontus har varit ute igen och tog sin andra individuella seger. Grattis!!!

Svenne

2009-05-25


 

Idag var det dags för ännu en spakändis att starta.
Arabgaloppören Skan Skan vann idag El Wodkine Cup, på Jägersro.

Grattis från oss på Ale Häst Spa

Svenne

2009-05-19


 

Poolstädning stod på schemat idag. Efter att hästarna här på spa´t hade fått sina träningspass i poolen, tömdes den helt och hållet för skurning av väggar och service av bandet. Fint och rent blev det och bör hålla sig ren till nästa tömning om ca 6 veckor.

Andra projekt som är i gång är vår uteplats som är påbörjad. Kommer att bli kanon när den e klar. Träningsbanan är färdig att beträda för ridning och körning. Mer gräshagar ska det stolpas och dras band för, samt att staketen ska målas klart. Vårt hus och vårt gamla stall är avstyckat och ska göras i ordning för försäljning. Inte så mycket att göra egentligen, bara lite småfix.
När detta är sålt, kommer ut till försäljning inom kort, så börjar lite större projekt som tex att bygga nåt nytt att bo i. "Det finns alltid nåt att göra!"  :)

Hästarna som e här nu tränar på med stora framsteg. Bl.a. så är det islänningarna Mara från Lind och Lyngros som snart har varit här en månad vardera. Mara ska stanna ytterligare en till två månader medans Lyngros snart kommer att åka hem och fortsätta sin träning hemma.
Pia kämpar på med positiv anda. Hon hade i helgen besök av sin ägare med familj som hade tagit sig ner hit för att hälsa på ända ifrån Elverum i Norge. De blev väldigt glada över att se de stora förändringarna i Pias rehabilitering. En av travarna, Milles Anton, har gått från hingst till valack. Vi har även börjat köra honom lite smått och än så länge går det som en dans.

Vi vill passa på att gratulera Isabella Johansson och hennes ponny Pontus till deras första seger individuellt i en större hopptävling. Det gjorde ni bra!!!!

Mera grattis till våra forna kunder/gäster Eat them up Kemp (Elvis) och Robin Q. som blev tvåa resp. trea på Vaggeryd igår söndag. Bra jobbat!!!!

Och sist men inte minst vill vi gratulera vår två-dagar-i-veckan drop in-kund, Milles Tempo till en fin seger idag på Halmstad. Grattis !!!!! 

Susanne

2009-05-18


 

De senaste dagarna har varit fulla av aktivitet. I torsdags bar det iväg till Övrevoll med Fly Away som hade ett fint löp framför sig. Direkt efter starten fick han sig en rejäl tryckare och tappade farten. Vid ingången till kurvan låg han 3 längder efter sista häst. Sen jobbade han upp sig och avslutade starkt för att rädda sistapengen.

Dunaroni i gul dress
Dunaroni till vänster med gul dress Foto: Stefan Uppström

På lördagen bar det iväg till Täby med Dunaroni för start i söndagens trio. Även det ett löp där han stod fint till. Lite oroliga för underlaget var vi, då rapporterna talade om en väldigt lös bana. Lyckligtvis regnade det och chanserna ökade. Han kom med fint ur boxarna och låg med där framme hela vägen. På upploppet fick han lite trafikproblem med en tröttnande häst framför sig och kom av sig lite. Han avslutade starkt och var med i striden om tredje. Tyvärr drog han kortaste strået och blev femma slagen 2 1/2 längd. Stark prestation på en blytung bana.

Svenne

2009-05-12


 

Nu har vi äntligen fått lite regn så att hästarna kan få lite gräs att tugga på. Får bara hoppas att det inte blir för mycket av det goda.

Fille badar för första gångenNu har gårdens två åringar fått en försmak av vad livet har att bjuda på. Både "Fille", (Phyxius, fullblod), och "Victor" (Milles Victory, travare) var igår nere i poolen för första gången. Fille var lite skeptisk till det hela men lät sig övertalas efter en stund. Då upptäckte  han att det var riktigt kul det här, och lufsade på ordentligt. Victor sa bara, OK då, kom så går vi. Trampade ner i vattnet och började gå perfekt med en gång. Två riktigt duktiga killar!!!

Victors första dopp.

 

 

 I morgon är det dags för en ny tripp till Oslo och Övrevoll. Fly Away skall starta igen, på samma distans, 1100m. Tanken var väl att han skulle följa upp vinsten från sist men han fick lite dåligt spår och sällskapet är lite tuffare, så jag ligger lågt med förväntningarna.

 

 

Tänkvärt

Svenne

2009-04-06


 

Islandshästarna Garpur och Falur har lämnat oss för den här gången. Nöjda, belåtna, friska och fräscha åkte de till sitt nya hem i Kinnatrakten, skönt att slippa den långa resan tillbaka till Trondheim och närmare för att kunna komma tillbaka på drop in som är ägaren planerar, så fort hon kan se slutet på alla kartonger efter flytten. När hon hämtade grabbarna hade hon med sig sitt nya lilla tillskott som kom från Island i början på året. Lyngros frá "någonting", kommer inte ihåg just nu men ska uppdatera detta.  Mara från Lind är också en ny islänning som kom i måndags och som ska stanna i en månad till att börja med. Mara har dragit på sig en hovbensfraktur och varit stående på box sen i oktober.
Padua är tillbaka och gästspelar i 5 dagar efter att ha varit hos kiropraktor och Pia kämpar på med sin träning och det går sakta men säkert framåt i hennes rehabilitering. Alla kilar är bortplockade på skorna och hon trampar faktiskt ned "riktigt" bra på foten när hon kommit in i det.

Fly Away, "Gösta", är startanmäld till Oslo den 7:e och Dunaroni, "Ronny", är anmäld till Täby den 10:e.
Håll tummarna!!!

Susanne

2009-04-30


 

Man måste ju säga att det har känts lite lätt olustigt att ha en så stor skogbrand in på knuten. Nu bor vi inte jätte nära, men då vinden legat åt vårt håll har vi känt av röken lite grann. Fågelvägen är det väl ca 8 km och det är inte speciellt långt om det inte fått kontroll på branden.

Helgen har annars gått i slowmotion. Har inte landat efter "Göstas" bravad än. Skulle kunna tänka mig att vänja mig vid detta. =)

FreddieTvå lite annorlunda kunder har hittat hit, Allie och Freddie, tävlings Greyhounds. Dom har börjat komma för att toppa formen inför Agria Avelslöpning. Kul att även kunna hjälpa våra mindre fyrfota vänner att komma i form.

 

 

Idag vankas det tårta på "spat", Susanne fyller 25+. (Igen)

Svenne

2009-04-27Foto: hesteguiden.com

Fly Aways start på övrevoll slutade i ett lyckorus. Han kom iväg fint från boxarna och gick upp i täten. Han låg växlande 1-2-3 tills det var 200 kvar, sedan gasade han lätt ifrån till en vinst med två längder. Johanna Grindal sa kort och gott efter löpet: - Det var lätt!

Det är fantastiskt skönt att se att hans rehabilitering av hovbensrotationen gått så bra.

På andra bilden ser man en annan "spakändis, i blått och orange, Rainbow Barell och Lotta Ericsson, som slutade femma.

Vidare så blev Robin Q. femma. November Motions och Tina Blaze vart oplacerade på Åby idag.

Jag fick tyvärr vara hemma och ta hand om sjukt barn, men det går mer tåg. =)

 

Svenne

2009-04-23


Dunaroni i ledvolten på jägersroÅ så var årsdebuten avklarad. "Ronny" kom ur startboxarna lite trögt och verkade först inte riktigt få fäste första 400m. Det såg väldigt tungt ut för honom och han halkade ner som sista häst i fältet. Tankarna snurrade i huvudet om vad som kunde varit fel. Hur har vi missbedömt hans form så illa o.s.v. In på upploppet var han fortfarande sist med ca 8-10 längder upp till täten. 200m kvar var det som om någon stoppade en peng i honom. Killen började spurta riktigt friskt och knep placering efter placering. Han korsade mållinjen som fjärde häst, endast en nos bakom trean. Det var ett minst sagt paradoxalt löp där vi kastades från förtvivlan till glädje. Efteråt upptäckte vi även att han fått sig ett rejält balltramp. Det kan ha inverkat på löpet, men man vet aldrig. Resan hem blev i alla fall lätt.

Nu börjar löpsäsongen dra igång ordentligt på alla håll. Andri, Straumur och Venus har alla varit ute och tävlat i T2. Andri och Straumur gick till final vilken Andri vann. Grattis till Sebastian och Andri.

Lite andra "spakändisar" väntas på banorna. Robin Q., November Motions och Tina Blaze startar på Åby på torsdag. Vår egen Fly Away startar på Övrevoll galopp/Oslo samma dag.

På söndag startar arabgaloppören Skan Skan på Jägersro.

Spark i baken på er allihop!

Svenne

2009-04-17


 

Gårdagen gick i "kaosets tecken". Mitt på blanka förmiddagen bestämde sig Baggy för att föla. Susanne fick snabbt in henne från hagen och vi upptäckte snart att det inte stod rätt till. Vet. tillkallades och konstaterade att ena benet låg fel. En timmes kämpande gick och vi trodde alla att fölet inte klarat sig. Då kände Emma rörelse i fölet och fick fart på det hela, och ut kom en liten tjej. Hon började andas med en gång och lyckan var enorm.

Ett jätte stort tack till Emma och Kerstin från Ale Djurklinik och vår underbara personal Jenny, Kristina och Marika.

 

Lilla fölis 20 min gammal

Svenne

2009-04-16


 

Lite beklagligt när saker och ting börjar strula! Vid årsskiftet fick man meddelande från webbhotellet, att domänregistreringen kunde överföras till dem. Bra idé tyckte jag, en betalnings mottagare en faktura. Lätt och bra. Men inte då! Nu började strulet med nedsläckt sida, fakturor från två håll och ingen som riktigt ville ta på sig skulden. Efter timmar i telefon så gick sidan äntligen igång igen. Skam den som ger sig! Nu har man bara lite att ta igen på bloggen.

I påskhelgen var det galoppörerna som tagit över på spat. Dunaroni, Fly Away, Dronningen, Rainbow Barell, Skip the Rainbow,  Power Within You, Pedro Ximènez, Beckina, "Baggy" och lille Phyxius. På söndag är det dags för stallets årsdebut, Dunaroni startar i söndagstrion på Jägersro. Gissa om det är spänt nu. Han står perfekt in i löpet och på pappret utmanar han, men nu är det som sagt årsdebut och det är alltid svårt att se var dom står så här i början av säsongen. Han har jobbat bra med likvärdig häst och vi får hoppas att han hittar tillbaka till glädjen på banan, då är jag nöjd. Frågan är om man får lov att vara med där nere, nu när Baggy är så nära fölning. Datumet är satt till den 19, men vet ju aldrig om det är en som har bråttom. Fly Away är tänkt att starta på Övrevoll den 23 i ett amatörlöp, med "vår" lilla Lotta vid ratten. NU är säsongen igång!!!

Tom Fame var hos veterinären och blev friskförklarad, så det blir hemresa på lördag direkt efter Olympiatravet. Diederik har med en häst i finalen, så vi önskar "spark där bak".

Svenne

2009-04-15


 

Startanmälan för Dunaroni till Jägersro idag. Alltid lika spännande med årsdebut. Och nervöst.
Dronningen
och Pia var hos veterinären igår. Det var "Doris" gamla has som poppat upp igen. Lite för mycket racing i större hage hade det blivit. En kortison blev behandlingen och vattenträning, klättring, kavaletti och liten hage blev hemgångsråden. Årsdebuten för henne får alltså vänta ett litet tag till. Pia fick sin fjärde sko och blev av med första lagret kilar. Hon gick bättre än för en vecka sen tyckte veterinären men var ändå inte helt nöjd. Ultraljudsbilder hade skickats från Bjerke Dyrehospital men de var för dålig kvalité på så ett nytt ultraljud utfördes. Inga leder och ligament var trasiga men sammanväxningarna var mycket. Djupa böjsenan rörde sig fint men ytliga var nästan helt fast. Ingen strålande prognos men hoppet som avelsmärr lever vidare, som ridhäst är chansen minimal men inte hopplös. Veterinären tyckte definitivt att hon i alla fall skulle få en månad till med vattenträning, kanske två, innan en ny utvärdering görs. Han var dock väldigt nöjd med hur Pia såg ut i hull och hårrem. Hon ser väldigt bra och fin ut trots att hon haft boxvila sen oktober och opererades i februari. Vi jobbar på som vanligt med Pia, hon har ju faktiskt blivit lite bättre på bara de 2 veckor hon varit hos oss, så vem vet, mirakel har skett förr och hoppet är ju det sista som överger oss. Ägarna kommer ner från Norge för att hälsa på Pia idag och väl här ska vi gemensamt åka till kliniken för att de ska få prata med veterinären själva och se på ultraljudsbilderna. Jag återkommer senare om detta.

Igår kom även en ny häst in i stallet. Skip the Rainbow, "Skipsson". En galoppör som har lite ont i sina fötter och behöver bli av med lite belastning. Perfekt träning för denna. Något skeptisk men allt gick fint och hon kommer att lugna ner sig allt eftersom.
Beckina är på väg hem från York stuteri i Danmark, betäckt och färdig. Hoppas att det sitter kvar hela vägen och att allt går bra.

Susanne

2009-04-09


 

Det är ganska fascinerande så här års när vårsolen tittar fram. Det är inte bara björnen som hittar fram ur sitt ide på våren utan även mänskligheten kryllar fram. Det är folk ute och promenerar och motionerar överallt. Frågorna om man inte ska sätta fart med träningen inför badsäsongen 2009 haglar över en. Komma i form inför strandbesöket..... Jo men visst. Till skillnad från soffliggarna som har övervintrat med troligtvis en påse chips framför TVn så har ju vissa andra övervintrat den råkalla, fuktiga och mörka årstiden nästan som vår gamle vän Göran Kropp, med spännande motion och äventyr hela tiden. Enda skillnaden nu till våren är väl att man slipper vara "pisseblöt" hela tiden. Så summa summarum när det gäller att träna inför badmodet är ett litet citat som jag hittade:

Om jag någon gång ser en leende joggare ska jag överväga saken.

 

Källa: Joan Rivers

Susanne

2009-04-08


 

Det blev en tur ut till galoppbanan på Hisingen igår kväll. Dunaroni och Dronningen fick åka med. Lotta Ericsson mötte upp med First cut, "Kurtan", och Rebel Heart, "Allan". Kurtan och Allan fick bara cantra lite lätt då det var första gången ute på banan efter "vintervilan". De andra två skulle få jobba i ett lite bättre tempo men Dronningen kändes inte helt hundra så hon fick ta det lite lugnt, kanske eftersviterna av en racingdag i hagen? Eller nåt gammalt som poppat upp igen? Får kolla upp henne ordentligt på måndag. Dunaroni däremot kändes jättefin så det blir anmälan på måndag till Jägersro den 19e. Kanske inte helt klar tills dess, men så pass att han kan gå ut och få ett löp i kroppen inför säsongen. Kanske kan få en matpeng i alla fall.

Pia tränar och stretchas vidare. Det går sakta men säkert framåt och hon börjar lära sig att gå med den nya skon.
Tom Fame är på hugget när det gäller det mesta. Han är glad och positiv, ser stark och redo ut att återgå till sin travträning. Vi hoppas på fullt klartecken den 15e då det förhoppningsvis är sista återbesöket hos veterinär. Garpur och Falur tar vattenträningen riktigt bra. Båda är väldigt nöjda med livet. Garpur något hingstigare nu när våren är här än när han kom för en månad sen, men det är inget som stör och det är inga problem. Nabuccos tränar på bandet i poolen som om han aldrig gjort nåt annat förut. En så söt och rar ponny på alla sätt och vis. Nästan så man skulle vilja ha honom i sängen. :)

Susanne

2009-04-05


 

Rainbow Barrel dyker upp under dagen för att stanna en vecka. Hon löser av Otto som styrde kosan hemåt i går. Det kommer bli tomt på gården utan skimmelskäcken med vit man och svart pannlugg. Han lyste liksom upp tillvaron lite med sin fantastiska personlighet och utstrålning. Vi hoppas att Ottos fortsatta konvalescens går bra och att vi så småningom får se honom på dressyrbanan igen.

Fly Away fick sig en tur i skogen igår med canter på härligt mjuka "barrvägar" och en hel del klättring. Det var en väldigt nöjd "Gösta" som skrittade den sista biten hem.

Susanne

2009-04-03


 

Lika underbart väder som igår.

Det blev långsamjobb på rakbanan med Tova igår. Förutom att hon blir lite rädd när sanden skvätter upp i stänkskyddet på vagnen så gick det väldigt bra. För er som inte har varit med från början så är Tova en stor 3-årig travhäst som av någon anledning blivit väldigt bakrädd. Hon kom till oss i september för att träna upp muskulaturen och styrkan i kroppen samt att hon skulle finna ro och bli trygg igen. Hennes utveckling på dessa månaderna har varit enormt bra.

Dunaroni och Dronningen var på klättertur i skogen vilket de tyckte var hejdundrandes kul.

Pias specialskoPia var igår på kliniken och fick skor av hovslagare Björn Berg och hans kollega Christian . En specialtillverkad sko blev det till slut. Hon gick betydligt bättre efter detta. Pia fastnade i staketet i oktober och gjorde sig väldigt illa i VBB. Hennes prognos kunde varit bättre men vi ser positivt på det, kämpar på och hoppas. Det gör Pia också, hon är en vansinnigt mysig, positiv och glad häst som nog själv tror att hon kommer bli helt bra igen. Enligt ägarna och Bjerke dyrehospital i Olso, är detta med vattenträning troligtvis hennes enda chans att rehabilitera sig ordentligt. Faktiskt så har hon blivit ett uns bättre på bara en vecka hos oss så vi får bara kämpa vidare efter rehab-programmet  och fortsätta hålla henne på gott humör.

 

 

 

 

 

Susanne

2009-04-02


 

Mycket kan man bli lurad av i dag men vädret kan man inte ta miste på i alla fall. Sol från en klarblå himmel. Det är sånt här man kallar vårkänslor.

Dags för uppdatering igen. Felicia Winall och Power Charm, "Poppe", har åkt hem för att fortsätta sina förberedelser för att komma till start. Resten av Poppes väg tillbaka till tävlingsbanan kan ni följa på Spruce Mountains hemsida. Milles Tova är i full gång med träningen. I Lördags var hon med på galoppbanan på Hisingen för lite mental träning och idag blir det långsamjobb med vagnen på travbanan. Tom Fame kämpar på med vattenträningen och ska på ett sista återbesök hos veterinären den 15e för en extra koll innan han förhoppningsvis styr vidare till sin hemmabana Mantorp. Milles Anton är redo att få vagnen på sig igen och väntar egentligen bara på att få skor på sig, hovslagaren ska komma innan fredag.

En ny liten ponny, Nabuccos Alto, har anlänt för att stanna i tre veckor medans ägarna är på semester. Han är en supersöt liten C-ponny, korsning mellan arabhäst och welsh som har hoppning som huvudsyssla.

Susanne

2009-04-01


 

Å så snöade det igen! Typiskt, just som vårkänningen hade börjat krypa på ordentligt. Det kommer väl inte ligga speciellt länge, men det känns ändå helt onödigt med snö och kalla vindar. Man får vara positiv, nu är våren här. =)

Rulljans har det varit i stallet och en del nya "mular" har kommit till oss, även en del gamla kändisar.

Milles TovaPå travsidan är det; Milles Tova, Milles Anton, Felicia Winall, Tom Fame och Power Charm. Dom ångar på i poolen och Tova rids en hel del.

Fullbloden börjar komma i form ordentligt och i helgen var det dags för årets första besök på Galoppbanan. Dronningen var den som kändes längst fram och lär komma till start först. Fly Away var pigg och helt oöm i sina hovar. Dunaroni har blivit en helt ny häst, mjuk och ledig i hela kroppen. Har lagt sig till med en fantastiskt mjuk trav och canter. Den långa vilan och poolen har gjort honom gott. Jag ser verkligen fram mot att se dessa "godingar" på banan längre fram.

GarpurFalur

Kraftur och Imi är tillbaka och gästar oss. Garpur och Falur har funnit sig till rätta med sin nya träningsform. Ginna har hunnit vara här och vända.

 

 

 

PaduaHalvbloden Winter Star (Victoria) och Padua har fått sällskap av Otto och Pia. Otto är en stor dressyr-skimmel som tycker att livet går ut på att mysa med första bäst intresserade. Pia kom från Norge igår och är en fux med hoppning som speciallitet. Väldigt trevlig tjej som är nyopererad.

 

 

 

 

Svenne

2009-03-24


 

Tiden bara flyger iväg och man hinner knappt med. Omsättningen på hästar har varit stor den senaste tiden. Flera "långtidare" har lämnat oss och det har fyllts upp av andra. Efter en tid med endast travare, halvblod och fullblod har islänningarna tagit över igen. =) De senaste dagarna har Tenor, Kyndill, Spes, Garri, Garpur och Falur kommit till oss. Även Fjölninir har varit här och vänt. Garpur och Falur har rest hit hela vägen från Trondheim i Norge, kul tycker vi att få långväga besök.

Travhästarna Tom Fame, Power Charm, Real Fantasy, Felicia Winall, Milles Tova och Milles Anton tränar på med fortsatt entusiasm och positivt resultat.

Halvbloden "Victoria", Padua och Rubicon verkar tycka det är trevligt med "en massa småttingar" och visar stort intresse för islänningarna.

Fullbloden Dronningen, Dunaroni och Fly Away, fortsätter sin försäsongsträning och verkar tycka att det är dags att komma ut på banan igen. Dom är pigga, framåt och hittar på massa hyss för att liva upp tillvaron.
Våran fullblodsåring, Phyxius, är väl den som har bredast repertoar på det planet. Han smiter ur sin stora hage var dag och verkar inte intresserad av sin travårings-kompis, utan tycker att det är mysigare att knalla runt som en gårdshund.
I måndags var det dags att köra ner Beckina (fullblod) till hingsten, Binary File. Ägarna kom upp och vi styrde stäven mot York stuteri i Danmark, en mycket trevlig resa som vi upprepar om 6v. York är ett fantastiskt ställe som man bara kan drömma om, med lindallé, vackra byggnader och böljande hagar.

Svenne

2009-03-11


 1-års Jubileums tårtor

Ale Häst Spas 1-årskalas blev en trevlig tillställning med kaffe och mycket tilltugg i form av tårta och kakor. De tillströmmande firarna bestod av en brokig skara. De flesta disciplinerna var representerade. Det var trav, galopp, hopp, dressyr, islands och ponnyfolk som förgyllde vår tillvaro. Närmare 45 personer hade letat sig ut till oss. Det som är så roligt att se, är att oavsett vad man gör med sina hästar så finns det alltid gott om samtalsämnen. Vi vill passa på att tacka för alla vackra blommor och fina presenter och ser fram mot nästa lilla "träff". Mer foton kommer ut i galleriet under veckan.

I dag var det full fart på träningen här på spat. Carina kom med Pippilotta som började morgonen med att mjuka upp sig efter att ha klarat kvalet på Åby i torsdags. Jättekul att all träning både här och hemma har givit resultat. Travarna här på spa´t kämpar också på för att komma tillbaka till tävlingsbanorna. Tom Fame var nere i poolen idag igen efter veterinärbesöket förra veckan. Han verkade tycka att det var skönt att få komma igång igen och beräknas kunna återgå till sin ordinarie travträning hos Diederik Meilink på Mantorp om ca en månad. Real Fantasy utvecklas också väldigt bra. Vi väntar på en återbesökstid hos veterinären och hoppas att få en tid ganska snart. Skulle vara skönt att få en bekräftelse på att få gå från rehabilitering till träning även för henne. Power Charm rehabiliterar sig väldigt bra. Efter 2 veckor ser man skrämmande bra resultat. Jag kommer nog aldrig att sluta förvånas över denna form av vattenträning. En böjsena ska egentligen inte förändras så fort på så kort tid. Nu gäller det att stärka det så mycket det bara går. Förutom poolen så håller vi även blodgenomströmningen igång med magnetopulsen och vanligt liniment. Felicia Winall är en ny liten travhäst som kom in i stallet förra veckan. Felicia är två år och är här en månad för uppbyggnad, igångsättning och mental träning. En supertrevlig och positiv stor liten tjej som gör jobbet väldigt enkelt för både sig själv och för oss som jobbar med henne. Milles Tova och Milles Anton kämpar vidare och så fort det blir bättre underlag att köra på så ska de två även få gå lite i vagn igen.

Svenne

2009-03-02


 

Vi har en ny praktikant, Erika, som går första året på naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara med inriktning häst. Erika ska vara hos oss denna och nästa vecka.

Tom Fame ("travisen" från Mantorp) var på återbesök hos veterinären igår. Det gick väldigt bra och hans rehabilitering ska så smått få gå över och bli till träning. Kul med positiva besked.
Halvblodsstoet Pretty Picture åker hem idag efter 3 veckor hos oss. Vi önskar lycka till med träning och senare tävling på dressyrbanorna. Det kom in en ny liten travhäst i går, Felicia, som ska stanna ett tag framöver. Felicia är 2 år och ska vara här för träning, muskulärt, mentalt, stärkande och kondition. En annan travhäst, Power Charm ("Poppe") som kom in förra veckan har kommit in bra i rutinerna och tar till sig träningen väldigt bra. Han tycker som de flesta andra hästarna att det är en väldigt behaglig och rolig träningsform och tränar i vattnet med positiv entusiasm.

Susanne

2009-02-25


 

Då var Göteborg Horse Show slut för den här gången. Vi hann i alla fall med de 2 sista timmarna på mässan i går innan det stängde. Mycket fina saker såg jag och en "ny" rolig affär med en massa galopputrustning, även den tyvärr med säte i England. Det hade varit kul med en ridsportsaffär i närheten här som hade lite galopputrustning, för visst är det mycket roligare om man kan få klämma  och känna på det man vill ha innan man köper det. Naturligtvis är det tidsparande att shoppa på nätet, men bara hälften så roligt.

 

Susanne

2009-02-23

För första gången sen september har vi ingen islandshäst på gården. Ýr, Jensen och Andri åkte hem igår efter att ha varit här i 5, 4 resp. 1 vecka. Det dröjer inte så värst länge tills nästa gäng islänningar börjar fylla upp boxarna. De två första kommer nästa vecka.
Owners Bisquit, galoppör, anlände igår och ska stanna till 3:e mars. Hon är här för träning, då ägarna sticker på safari i Afrika. Kul och spännande resmål, det är inte annat än att man blir en smula avundsjuk när det är 14 minusgrader här hemma.
Idag kommer det även en ny travhäst som ska vara här och träna en månad.
"Ruben", dressyrhäst, dyker upp i morgon för att stanna till söndag. Ruben har varit här förut och stannar även denna gången för att hans ägare ska förena nytta med nöje utomlands några dagar.

Glöm inte att anmäl er till vårt 1-årsjubileum. (Se nyheter)

Susanne

2008-02-17


 

Det är inte alls meningen att jag ska vara så långsam på att uppdatera bloggen, men vi har haft väldigt mycket att göra. Praktikanterna har gjort sina 2 veckor och det har gått strålande bra. Ett stort tack till Yasmin, Julia och Viktoria än en gång, ni har varit jätteduktiga.
Det är nu sportlov i denna delen av landet och stallet är fullt, så till alla ni hästägare som är på skidsemester, hoppas ni har det kanonkul i skidbackarna och åk försiktigt så ni inte bryter några ben. Och till er som befinner er på varmare breddgrader, hoppas vädret och värmen är till belåtenhet och pass upp så ni inte bränner er för mycket. :)

Nya hästar in under den senaste veckan är; Pretty Picture, "Pippi", ett halvblodssto som har dressyr som huvudämne på sitt schema. Är här för igångsättning och uppbyggnad efter längre konvalescens. Valdebar, "Valle", fälttävlanshäst, är här och håller igång undertiden ägaren är och åker skidor och samma gäller för islandshästen Andri. Freeline, halvblodsvalack efter Airline,
är också ett nytt namn. "Fille" har kommit hit av samma anledning som "Pippi".

Hästar som åkt hem är islandhästarna Audur och Silfur Rökkvi, mest kallad "LP".

 

Susanne

2009-02-11


 

Tiden går fort när man har roligt. Det är redan februari och våren närmar sig med stora steg. Fast i dag kändes den långt borta. Det var sv-nkallt! Höll på att frysa ihjäl.

Timjan åkte hem igår, efter att ha varit hos oss i 2 månader. Vi kommer att bli uppdaterade om vad som händer med henne i framtiden. Förhoppningsvis blir det ett föl eller två och kanske tom lite promenader i skog och mark med ryttare. Vem vet?
Timjans box var inte tom länge. Idag kom Padua, ett halvblodssto, och norpade den. Padua ska tränas upp efter att ha plockat ut en lös benbit och haft en diverse kotledsinflammationer. Hon ska vara här i 1-2 månader. I fredags kom "Ubbe" en hopponny kat.D. Om jag inte har tagit fel så blev han årets hopponny 2008. Det kan ha vart 2007 också. Hursomhelst så är det en mycket trevlig och rar liten häst i alla fall.

Susanne

2009-02-03


 

Denna och nästa vecka har vi fått förstärkning i form av arbetskraft. Två PRAO-elever i från Himlaskolan åk 8, Viktoria och Julia, samt Yasmin som går tredje året på naturbruksgymnasiet i Dingle.
Yasmin har varit och praktiserat hos oss förut och var faktiskt den första praktikanten som var hos oss. Jättekul att hon är tillbaka. Alla tre jobbar på som bara den och är väldigt duktiga och driftiga och framförallt väldigt bra och lugna med hästarna. Julia och Viktoria har egna hästar hemma och har därmed en hel del erfarenhet redan vad gäller att ta hand om alla små guldklimpar.

I måndags tillkom en häst i stallet. Winter Star, eller Viktoria som hon kallas. Viktoria har varit hos oss ett flertal tillfällen sen vi öppnade, bl.a. 5 veckor i våras för uppbyggnad och inridning. En underbart rolig häst som ska förgylla vår tid i tre veckor framöver.

I tisdags åkte Kraftur tillbaka till Heimir och Terese för vidare träning.  Malin passade på att lämna sin unghäst, Audur, för lite kompletterande träning. När hon ändå skulle köra hit och hämta Kraftur. Audur ska stanna i två veckor.

Tova har fått lite terapi med vagn. Några lugna pass med skritt runt Ölanda.

Milles Tova & Susanne

Susanne

2009-01-28


 

Så var söndagen här och helgen snart slut. En liten reflektion över helgens bestyr.

Fredag eftermiddag fick vi besök av Johannes, Tofta säteri, tillsammans med fem islänningar. Det var "From", "Stormur", "Snerrir", "Björk", "Týra" och två aktiva timmar. Allt flöt fint tills det var "Stormurs" tur. Han var en väldigt bestämd herre och ville inte gå med på detta. Efter ca 10 min övertalning, smackande och berömmande, sa han: -Jaja då går jag väl då. Traskade ner på bandet och knallade på som om han sa: - va det inte värre. - det kunde ni väl sagt med en gång.

Det var även dags för dressyrhästen "Patrik" att åka hem. Han har tillbringat 5v hos oss på spat. Först med 3v boxvila och sedan 2v på bandet. Hans "Mamma" Karin har varit supernöjd under dessa veckor och har besökt honom kontinuerligt, med en fruktpåse till fika. Till Patrik då. Vi önskar dom all lycka och hoppas att dom kommer ut på banorna snart igen.

Dronningen, galoppör, kom tillbaka för att stanna ett längre tag för uppträning inför säsongstart. Doris, som hon kallas, är en rolig dam med mycket fuffens för sig.

En ny gäst kom ända från Mantorp, Tom Fame, tränad av Diederik Meilink. En treårig travare som skall stanna ett tag för rehabilitering.

Söndagen äro vilodagen. Inte här inte, Alf kom med Tina och Tempo för en uppmjukning efter lopp och snabbjobb. Genomkörning av magnetopuls och lite "extratid" i solariet blev det också. Inte för att det var planerat, men tiden rinner snabbt iväg när man har det trevligt över en kopp kaffe. :)
Med mörkrets inbrott dök Haraldur och två isländska vänner upp för att hämta Sleipnir. Det blev mer kaffe och ytterligare en trevlig stund med rundvisning o.s.v.

Svenne

2009-01-25


 

Vi hade full fart på "drop in" igår. Bl.a. så kom travhästen PippiLotta för sitt 2a träningspass denna vecka.
Islandshästarna Andri och Fjölnir var här på eftermiddagen och D-ponnyn Pontus kom för en bad och soltur.
Caroline och hennes mamma Elsie var och hälsade på sin häst Jensen och fick se hur han tyckte det var att att träna i poolen. Jensen har varit här en vecka nu och ska stanna ytterligare 3. Stor skillnad tyckte dom jämfört med första gången i poolen samt att det går mycket bättre att duscha i spolspiltan innan också. De var väldigt nöjda med vad de såg. Kul tycker vi som arbetar väldigt mycket med hästarna, inte bara med vattenträningen utan även med allt annat runt omkring som t.ex. mental träning.
Kul och väldigt gott, om inte annat, var det att Elsie hade bakat smaskiga blåbärsmuffins och tagit med sig till oss. Dom var supergoda!
Och som pricken över i:et så hade även Sanna med Fjölnir bakat och tagit med sig. Sanna hade lagt ner sin själ i en supergod banankaka. Tack båda det var smaskigt och uppskattat. :)

Susanne

2009-01-23


 

Regn och blåst, en riktig västkustvinter, åh så härlig. :)

Dagen har flutit på utan några som helst konstigheter. Idag var det bara Christina och jag som jobbade, förutom tomten, min man, som fixade med lite smått och gott. Sån´t där som man ska ta sen. En tomte måste man ha på en gård, det är ett otroligt viktigt och uppskattat arbete tomtarna gör. " Laga här, laga där. Fixa ditt och fixa datt. Vi behöver detta, skaffa det och däremellan kan du hämta den hästen från hagen och lämna den andra."
Tänk på det, alla ni som har en tomte, glöm inte att tacka tomten lite då och då.

En ny "drop in"-kund kom idag. Tara, ett ungerskt halvblod, med sin ägare Frida och hennes mamma. En superdupertrevlig häst som gjorde allt man bad om utan någon som helst protest, han gjorde allt med glädje. Ja, jag skrev rätt, det var en han som heter Tara. Men så är han ju från Ungern också. Vi träffar honom redan på torsdag igen.

Här på bilden står Tara och solar med Kraftur som precis är färdig och på väg ut.

Tara & Kraftur

Susanne

2009-01-20


 

Söndag kväll och det snöar för fulla muggar. Får se hur länge snön blir kvar den här gången.

En liten uppdatering igen på några av hästarna som bor här.
Passad eller Patrik, som han kallas, är i gång och tränar i vattnet efter 3 veckor på box. Patrik är en 18-årig halvblodsvalack som används till dressyr på lite högre nivå. En rolig häst som älskar bananer och att arbeta.

Timjan (se blogg2008) utvecklas fantastiskt bra framförallt fysiskt men även psykiskt. Efter en och en halv månad med vattenträning i Hydro Horse ser hon faktiskt bättre ut än förväntat. Mer runda och fina former och en klart mer stabilitet i bak-kärran. Känner mig väldigt positiv när det gäller henne och hennes framtid.

Timjan 081205Timjan 090105

Travhästen Real Fantasy kom till oss den 8 januari efter 10 veckor på box efter en operation. Hennes väg tillbaka till tävlingsbanan har precis börjat och vi ska göra allt vi kan och lite till för att ägaren Per-Olof Källström ska få stå på banan och se henne löpa igen och förhoppningsvis vinna.
Haraldur, Fengur islandshästar, kommer hit imorgon för att rida sin häst Sleipnir frá Laufhóli. Ska bli väldigt intressant och höra vad han tycker och om han känner förändring. Hästen ser verkligen jättefin ut och verkar må lika bra i kroppen, som han ser ut. Sleipninr har varit här i lite drygt en månad.

Sullfi RökkviLP, Sullfi Rökkvi, är verkligen en Lill-Prins. Han är en riktig glädjespridare. Man blir glad bara av att titta på honom. Träningen i vattnet går som en dans och jag hoppas att vi når vårt mål med honom. Väntar på att en kiropraktor ska komma och ta sig en titt på honom och några fler vars hästägare önskat.

 

 

 

Ýr från GäverstadEn annan som ska få träffa kiropraktorn är Ýr från Gäverstad. Ýr är en väldigt försiktig och rar liten häst som gärna vill göra allt rätt, vilket hon också gör. Har lite problem bara med att tygla sin nyfikenhet, har försökt att förklara för henne att man bör titta framåt när man går och inte på allt annat.:)

Kraftur frá Bringu fortsätter i ytterligare en vecka att ladda upp här på Ale Häst Spa. Han njuter av varenda sekund han får jobba i vattnet, och vi ska inte tala om solarietiden. :)

 

Susanne

2009-01-18


 

För er som kanske minns, bad vi om lite hjälp att hitta ett namn till vårt lilla föl.
Fölet har nu hunnit bli åring och har fått sitt namn. I gårdagens post kom så hans pass från SG (Svensk Galopp) och bekräftelsen om oss som uppfödare till vårt första egna fullblodsföl.
Han fick till slut heta "Phyxius". Det är antik grekiska och betyder "Redo att flyga" och flyga hoppas vi att han ska göra på banorna runt om i Skandinavien , gärna Europa också. :)

Svenne

2009-01-16


 

Kim JensenEn ny liten islandshäst anlände igår för att stanna i en månad. Han har nog än så länge det roligaste namnet jag har hört på en islänning, Kim Jensen. Jensen ägs av Caroline Samuelsson och bor inte allt för långt härifrån. Carolin kommer även "drop in" med sin stora häst, Pebbles Beach; med jämna mellanrum.Pebbles Beach

 

 

 

 

 

 

 

Susanne

2008-01-16


 

Nu har vi nått mitten på ännu en "normal" arbetsvecka. Tiden rinner iväg och snart har vi klarat av ytterligare en vintermånad. Julen är nu officiellt utdansad, vilket är ganska skönt men när pyntet försvinner så blir det ganska mörkt, kalt och tråkigt. Får försöka inhandla lite nya tavlor och växter kanske.

Poolen går på högtryck både när det gäller stationärt och "drop in". Vi närmar oss ettårsjubileum och mycket har hänt under detta året. Framförallt att vi har fått bekräftelse, flera gånger om, på att vår investering i Hydro Horse verkligen hjälper hästarna på ett snabbt, smidigt och roligt sätt att komma tillbaka till livet som både tävlingshästar och hobbyhästar. Man inser verkligen vad viktigt det är med en god fysisk och psykisk hälsa för våra vänner. Man behöver ju sällan gå längre än till sig själv. Och roligt är även att vi har fått en helt ny erfarenhet av flera olika raser och en helt ny syn på olika raser. Det finns faktiskt andra raser än Engelska fullblod :) Skämt åsido, alla hästar har en egen personlighet, vissa mer sociala än andra, vissa mer försiktiga än andra och vissa bara är och njuter av livet. Det ända vi inte har stött på är elaka hästar, som jag tror inte finns. De som anses elaka är väl egentligen bara lite eller väldigt mycket missförstådda. Det finns alltid något gott i alla hästar, det gäller bara att finna det. Jag må hända vara blind och blåögd, men det är så här jag ser och vill se på hästar.

Susanne

2009-01-14


 

Jadar frá Olofsbergi åkte hem till Fengur islandshästar igår efter att ha varit här i en månad. Ägaren, Haraldur, var väldigt nöjd med det han såg av Jadars utveckling både psykiskt och fysiskt. Det är alltid lika roligt att lämna ifrån sig en frisk, pigg och glad häst. Hans andra häst Sleipnir var han också väldigt nöjd med och bestämde sig för att han skulle få stanna ytterligare 14 dar.

Jadars box var inte tom i mer än 2 timmar. Vår käre "gamle" vän Kraftur frá Bringu norpade den och har lagt beslag på den i 2 veckor framöver. Kraftur kommer under säsongen att komma med jämna mellanrum för träning och uppladdning. "Kraftur frá Bringu laddar upp på Ale Häst Spa!"

Christina Larssons Lumos (Halvblod) är tillbaka efter att ha varit hemma ett par veckor och tänkt över situationen. Lumos är här i huvudsak för mental träning. Mot ett par timmar, som det tog för honom förra gången att gå ner i poolen, tog det honom bara 5 min denna gången. Duktig Lumos! Lumos stannar i 4-5 dagar för att komma in i det för att sen fortsätta att komma på "drop in". Han fick plats efter det att Tenór åkt härifrån till sitt nya hem på Tofta som ligger ut mot Marstrand. Tenór var här i 3 veckor undertiden ägarna var på semester. Deras andra häst Ginna från Solbacken har också varit här lika länge och lämnar oss idag.

Susanne

2009-01-13


 

Ja du gubben, då får du åka snowracer på bara backen då! Det är som alltid lika intressant och se hur länge det snöar innan det går över i underkylt regn. Idag tog det ca en och en halv timme och alla skavanker och tråkiga färger är tillbaka. Med lite medvind och mycket positivt tänkande så är snart våren här.

Hur som helst så har vi haft ett litet "skifte i bregottfabriken" i dag. Trav- och montéhästen, Shiva Dragon, åkte hem pigg som en lärka och en annan travhäst, Real Fantasy, tog hennes box istället. Real Fantasy kommer att stanna hos oss under en längre tid för rehabilitering och uppbyggnad.

Robin Q. och November Motion har sen en tid tillbaka gått ifrån rehabilitering till träning. De är båda oerhört laddade och känner sig nog väldigt smidiga och friska inför att komma hem till sitt nya fina hem.
Efter lite drygt en och en halv månad med vattenträning, solarium, magnetopuls och massage så är de mer än redo att få vagnen bakom sig. Håll i hatten!

Zeylon, en supertrevlig korsningshäst (travare/PRE), kom till oss den 29:e december. Han är här för igångsättning och muskeluppbyggnad efter boxvila. En mycket snäll och rar häst som älskar uppmärksamhet och svarar när man pratar med honom. En kul kille så att säga. Han var inbokad på tre veckor men när ägaren, Lotta, var här och hälsade på tyckte hon att han såg ut att må så bra så hon preliminärbokade ytterligare en vecka till honom. Vi tackar hjärtligt för förtroendet.

Ýr har varit nere i poolen tre gånger nu sen hennes ankomst i måndags. Hon tycker det är roligt med vattnet och förstår precis vad detta går ut på. Väldigt seriös häst som verkligen tycker om att arbeta.
Läs mer om Ýr och hennes stallkompis Nasi på deras hemsida, gormgarden.com

 

Susanne

2009-01-08


 

Nu har även Kung Bore och fru Skade kommit till Ölanda på allvar. Efter veckor med växlande kyla och "sv-nkallt" kom det plusgrader samt att snön anlände nu på morgonen. För oss stackars västkustbor kommer den alltid som en chock. Det verkar som det inte går att få in i medvetandet att vid denna tiden på året finns det risk för snö. Genetiskt eller dumhet?

Måste ju i alla fall erkänna, när den första chocken lagt sig, är det vackert. Alla skavanker och tråkiga färger försvinner under ett lysande täcke av snö.
Dags att sno snowracern från grabben och sticka ut i backarna och göra den osäker. På med lovikavantarna!

Svenne

2009-01-08


 

Nu är Nasi på väg hem till Föllinge, Östersund igen efter lite drygt en och en halv månad. Det var meningen att han skulle få stanna i 2 månader men jag tyckte att han var klar och redo att åka hem för denna gången.
Christina på Gormgården, ägare till Nasi, har varit så omtänksam och köpt ett solarium till Nasi och hans andra kamrater. Ett sätt för Nasi att kunna få behålla lite spakänsla även hemma. Vi kommer sakna den lille krabaten och önskar de all lycka inför säsongen 2009. Vi syns förhoppningsvis igen. Gormgården åkte inte med tom transport hela vägen från Östersund, utan bytte Nasi mot den lite äldre trotjänaren Ýr från Gäverstad. Hon kommer för att hon är värd detta efter tävlingssäsongen 2008 och för att få upp en bättre ryggmuskulatur efter alla föl. Ýr ska stanna i ca en månad. Välkommen!

Hästar som kom på "drop in" idag var Stom´s PippiLotta, Julia Fame, som förhoppningsvis startar nu den 13:e, Julias stallkompis Jolly som ägs av Rebecca och var här för första gången. En något enveten New Forestvalack som tog god tid på sig att gå ner i poolen, men väl där tyckte han att det var jätteroligt. Sist men absolut inte minst kom travhästarna Tina Blaze (ca 167cm) och Milles Tempo (ca 170cm). Tempo börjar närma sig start nu, förhoppningsvis den 20:e i denna månaden.

Susanne

2009-01-05


 

Hoppas att alla hade gott slut på det förra året och att det nya 2009 har börjat bra och förblir så, om inte ännu bättre. Och er det börjat mindre bra för kan det ju bara bli bättre.

Vi har jobbat på som vanligt under helgerna. Stallet fullt över jul och nyår och en del "drop in" hästar, några gamla och några nya.
Bl.a. så kom Christina Larsson, Stall Emm, med sin Lumos för första gången. Lumos var inte riktigt lika samarbetsvillig som vi hoppats på men med lite tålamod och envishet så gav han med sig efter ett par timmar och gick igenom poolen ett par gånger innan han stannade på mitten och gick på bandet. Väl i vattnet var han hur duktig som helst, gjorde allt rätt.
Christina äger även Dronningen som kommer till oss på "drop in" och även den duktiga OS-hästen, Pandora Emm, som hon också har fött upp.

Idag åkte Diva hem efter att ha bott och tränat här i ca 3 veckor. Vi önskar henne och ägarna lycka till i det nya stallet och på framtida tävlingar och hoppas att vi syns igen.
När hon hade åkt kom en liten islandshäst istället. Den ska bo här i en månad för träning. Just nu kommer jag faktiskt inte ihåg vad han heter på riktigt, ägaren, Maija Hahlin, kallar honom bara för LP. "Lill-Prinsen".
Jag får återkomma med det riktiga namnet.

Travstoet som skulle stanna i 2 veckor, Shiva Dragon, stannar i stället 
3 veckor. Hon är också som så många andra, väldigt ambitiös i träningen.

Susanne

2009-01-03